
 

Truck Cab Marking Requirements — Questions & Answers 
 

Q: What do motor carriers need to put on the sides 
of their trucks? 

A: A motor carrier displays two things on both sides of 
each power unit: (1) the carrier’s legal name or a single 
trade name of the business that owns or controls 
operations, and (2) the carrier’s U.S. DOT number. 
Exceptions: The requirements don’t apply to vehicles 26,000 lbs.  
or less (gross combination weight rating) if used only in intrastate 
private carriage, except vehicles hauling hazardous materials of a 
type or quantity requiring placarding, or passenger vehicles with a 
seating capacity of 15 or more including the driver. Carriers 
conducting for-hire operations with passenger vehicles with a  
seating capacity of 9 to 15, including driver, are only required to 
display the U.S. DOT number. 

Q: Do these vehicle identification requirements 
apply to everybody around the country? 

A: Yes, the U.S. DOT set these requirements in July 
2000 and they apply to interstate carriers who operate 
throughout the country. They also apply to intrastate 
carriers who operate within a state because most states 
adopt and follow federal commercial vehicle 
regulations. (See 49 CFR 390.21, Marking of 
Commercial Motor Vehicles.) 

With all carriers identified by a U.S. DOT number it’s 
possible to accurately link them with safety inspection 
and accident data in a national databank of information. 

 THE RULES  

Motor carriers operating in Oregon must display  
two things on both sides of each power unit: 
(1) The carrier’s legal name or a single trade  

name of the business that owns  
or controls operations, and 

(2) The carrier’s U.S.  
DOT number. 

The letters and numbers placed  
on the truck must “contrast  
sharply” with background colors  
and be large enough to be seen  
from a distance of 50 feet during  
daylight hours when the vehicle  
is stationary. 

Q: How do carriers get a U.S. DOT number? 

A: Carriers get a U.S. DOT number by completing an MCS-
150 registration form. Register online at the following 
Federal Motor Carrier Safety Administration website — 
https://li-public.fmcsa.dot.gov/LIVIEW/PKG_REGISTRATION.prc_option 

Carriers already assigned a DOT number can also go online 
to update information, which they’re required to do every 
two years. 

Q: What if an intrastate carrier changes and starts 
operating interstate? 

A: The carrier needs to complete a new MCS-150 form and 
update its information. 

Q: What are the marking requirements if someone other 
than the operating carrier is operating the vehicle? 

A: If someone other than the operating carrier is operating a 
commercial motor vehicle, the vehicle must be marked like 
the following example: 

Joe Smith (name of lessor, owner-operator)  
Operated by 

John Doe Trucking  
USDOT# 1234567 

Q: How large should truck markings be? 

A: Letters and numbers must “contrast sharply” with 
background colors and be large enough to be seen from a 
distance of 50 feet during daylight hours when the vehicle is 
stationary. 

Other Questions? 

Contact the U.S. Department of Transportation,  
Federal Motor Carrier Safety Administration -  

503-399-5775, or the 
Oregon Department of Transportation, Commerce 

and Compliance Division - 503-378-6963. 
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